Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη 2017

Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη 2017

sparti pagkosmia poli 2017Όλα είναι έτοιμα για το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» που θα πραγματοποιηθεί στη Σπάρτη τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο του 2017.
Πρόκειται για εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Σπάρτης «Ο Λεωνίδας» σε συνεργασία πολλούς φορείς της πόλης και της Λακωνίας.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 5, 10, 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου σε περιοχές όπως το Πάρκο ΟΤΕ, η Πλατεία Νέου Κόσμου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο Πολυχώρος «Νερόμυλος».
Αποτελεί τη αναβίωση του Πανελληνίου Φεστιβάλ που είχε πραγματοποιηθεί για δύο χρονιές στη Σπάρτη, (2001 και 2002), συνεχίζει την προσπάθεια που έγινε πέρυσι στην εκδήλωση «2.496 έτη από τη Μάχη των Θερμοπυλών» στο Σπαντίδου Αμφιθέατρο από τον Ν. Μπακή και ανανεωμένο και φιλόδοξο επανέρχεται για να αποτελέσει θεσμό της πόλης με φορέα διοργάνωσης τον ιστορικό Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Σπάρτης «Ο Λεωνίδας».
Το Φεστιβάλ «Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη» του 2017 τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λακωνίας και χαίρει της συνεργασίας με την Ιερή Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης.
Για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων συνεργάζονται εκατοντάδες εθελοντές που συμμετέχουν μέσα από 17 και πλέον Συλλογικούς Φορείς της Σπάρτης.
Είναι πραγματικά μια συλλογική η προσπάθεια της ιστορικής και συνετής Σπάρτης να ξαναβρεί τη θέση της στον «χάρτη» της Πολιτισμικής ανέλιξης και της Τουριστικής ανάπτυξης.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές «η Σπάρτη πρέπει να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο, ως πόλη πρωτεύουσα και να αναδειχθεί σε πυλώνα πολιτιστικής παραγωγής και κοινωνικής εξωστρέφειας. Το έμψυχο δυναμικό υπάρχει και πρέπει να ευθυγραμμιστεί με υψηλούς στόχους. Η κουλτούρα ενυπάρχει και πρέπει να γονιμοποιήσει τολμηρή δράση κυρίως στις νεότερες γενιές».
Είναι κοινή διαπίστωση ότι η πόλη της Σπάρτης πρέπει να επενδύσει σε θεσμούς που έχουν πυρήνα την ιστορία και την παράδοση και επεκτείνονται εύστοχα στη σύγχρονη έκφανση του πολιτισμού και του τουρισμού.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στηρίζουν οικονομικά συνδιοργανωτές και χορηγοί και προκειμένου τα μηνύματα, τα έργα και οι δράσεις του Φεστιβάλ να φτάσουν παντού, έχουν τεθεί, μέχρι στιγμής, χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ τα εξής ΜΜΕ:
- Newsbomb.gr
- Best tv
- Apela.gr
- Πολιτεία fm
- Notospress.gr
- Notos949fm
- Αρχείον Πολιτισμού
- Made in Lakonia
Αρκετοί τόποι στην Πελοπόννησο και την Ελλάδα έχουν κάποια από τα στοιχεία της Σπάρτης αλλά όχι όλα όσα διαθέτει ο ιστορικός αυτός τόπος.
Αρκετές κοινωνίες στον κόσμο διακρίνονται για την συμμετοχή τους αλλά όχι και για την καρτερία που επιδεικνύουν οι Σπαρτιάτες.
Οι διοργανωτές δηλώνουν αποφασισμένοι κι έτοιμοι να δρομολογήσουν δράσεις και ενέργειες που θα δημιουργήσουν δυναμικές και πρωτότυπες παρεμβάσεις, σε συνεργασία με Θεσμούς και Φορείς που αντιλαμβάνονται το όραμα της Παγκόσμιας Σπάρτης. Ο πρόεδρος του Π. Α. Σ. Σπάρτης «Ο Λεωνίδας» Χρήστος Αλεξάκος αναφέρει ότι «μέσα από τη δημιουργία θα βρούμε τις λύσεις για όλα, ανταποκρινόμενοι έτσι στον πόθο και στην ανάγκη των συνανθρώπων μας».Τονίζει ότι ο «Λεωνίδας» Σύλλογος με ιστορία δραστηριοποιείται πλέον σε δύο τομείς, Αθλητισμό και Πολιτισμό.
Το Φεστιβάλ «Σπάρτη Παγκόσμια Πόλη» ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017 τα πρώτα βήματά του και όλοι έχουν θέση σε αυτή την αποστολή. Όραμα και στόχος είναι να έχει ωριμάσει και κορυφωθεί το 2020!
Τα εγκαίνια θα τελεσθούν το Σάββατο 16/9 ώρα 20:00 από τον Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο.
H σύνοψη του προγράμματος έχει ως εξής:
Γιορτή «Ρυθμός Νεολαίας» (συνδιοργάνωση)
Πάρκο ΟΤΕ / 5 Σεπτεμβρίου
Σύναξη «Γιορτή Λαού»
Πλατεία Νέου Κόσμου / 10 Σεπτεμβρίου
Εκθετήριο «Παράδοση και Παραγωγή»
Νερόμυλος / 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου
Χορός και Τραγούδι «Τα παιδία παίζει…»
Νερόμυλος / 15 Σεπτεμβρίου
Έκθεση «Η ενδυμασία στην Παράδοση και την Ιστορία»
Νερόμυλος / 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου
Διάλεξη «Ο Λυκούργος και οι νόμοι του»
Σπάρτη / 15 Σεπτεμβρίου
Αντάμωμα Χορευτών «Γλέντα, αγάπα και τραγούδα!»
Νερόμυλος / 16 Σεπτεμβρίου
Αγιογραφώντας «Με οδηγό το Άγιο Μανδήλιο»
Νερόμυλος / 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου
Forum «Τουρισμός ή αλλιώς Οικονομία της Φιλοξενίας»
Σπάρτη Πανεπιστήμιο / 16 Σεπτεμβρίου
Προθήκη Βιβλίο και CD «Δες και άκου Λακωνικά»
Νερόμυλος / 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου
Παρέμβαση «Οι Σπαρτιάτες της Χιλής»
Σπάρτη Πανεπιστήμιο / 16 Σεπτεμβρίου
Φωτογραφία «Η Σπάρτη στο χρόνο και το χώρο»
Νερόμυλος / 15, 16, 17 Σεπτεμβρίου
Διάλεξη «Η αγιογραφία στον Βυζαντινό Μυστρά»
Νερόμυλος / 17 Σεπτεμβρίου
Πορεία «Η ζωή μου ποδήλατο!»
Σπάρτη – Νερόμυλος / 1 Οκτωβρίου
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό.
Τι θα γνωρίσει αυτός που θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων…
Στην έκθεση Βιβλίου εκτίθενται βιβλία Λακώνων Ποιητών και Συγγραφέων. Ειδικό αφιέρωμα στη συγγραφή σημαντικών Λακώνων συμπολιτών. Το βιβλίο που αναφέρεται στους Σπαρτιάτες της Χιλής. Στην έκθεση φωτογραφίας εκθέτουν φωτογραφίες για τη πόλη «Σπάρτη» τα μέλη της ΛΕΦΩΣ. Αγιογραφίες, δημιουργίες ταλαντούχων Λακώνων. Τη νομοθεσία του Λυκούργου. Στην έκθεση παραδοσιακής και ιστορικής ενδυμασίας ενδυμασίες από τις ενδοξότερες στιγμές της Σπάρτης και της Λακωνίας όπως η ενδυμασία του Βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα αλλά και η ενδυμασία Οπλαρχηγού του 1821. Ακόμα τρείς στολές ταυτισμένες με τη νεότερη ιστορία της Σπάρτης και της Λακωνίας. Τραγούδια και Χορούς της Λακωνίας που αναζήτησαν, μελέτησαν και αποδίδουν μουσικοί, ερμηνευτές και χορευτές. 160 χορευτές σε χορούς Λακωνικούς. Τραγουδούν και παίζουν γνωστοί Λάκωνες ερμηνευτές και καλλιτέχνες. Γεύσεις από την γαστρονομία της Σπάρτης. Προϊόντα της Λακωνικής γης που έχουν ξεχωρίσει στην Ελλάδα και Διεθνώς. Τα περιθώρια που δίνει το ποδήλατο στη ζωή της Σπάρτης αλλά και στην ανακύκλωση.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τους Συνδιοργανωτές και τους Χορηγούς διαβάστε και ακούστε τις επόμενες ημέρες στα ΜΜΕ που ήδη, αυθόρμητα, τέθηκαν Χορηγοί Επικοινωνίας ή δείτε στη σελίδα Φεστιβάλ. Σπάρτη. Παγκόσμια Πόλη στο facebook.
Δηλώσεις συμμετοχής
για την Έκθεση Διακεκριμένων Προϊόντων, την Έκθεση Βιβλίου, την Έκθεση CD
στο τηλέφωνο 27310 89949 πρωί 09:00 – 12:00

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια